Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Πρόβλεψη εβδομάδας - Μανιτάρια στιφάδο

Έχω εδώ και λίγους μήνες που ανέλαβα την ευθύνη της σίτισης στο Σπίτι Μας.

Τα κεφαλαία στο Σπίτι Μας είναι, φυσικά, ενδεικτικά εκείνων των αλλαγών για τις οποίες μίλησα τον Αύγουστο. Μία από αυτές τις αλλαγές είναι και η πρόβλεψη της εβδομάδας όσον αφορά το μενού. Κάθεσαι, σκέφτεσαι τι πρέπει και τι μπορείς να φας, οργανώνεις, πας λαϊκή τη Δευτέρα το πρωί -που περνάει κάτω από το Σπίτι Μας- και μετά αναπροσαρμόζεις την τελική πρόβλεψη.

Και λέω πρόβλεψη κι όχι οργάνωση, γιατί άνθρωποι είμαστε κάτι μπορεί να τύχει. Να κουραστείς και να μην προλάβεις να μαγειρέψεις. Να βγείς μια βόλτα έξω με το σύντροφο, να φάτε φτηνο ψαράκι. Να γιορτάζει κάποιος που δεν υπολόγιζες ότι θα γιορτάζει. Σαφώς πρόβλεψη. Έτσι, για να μπορώ να πέσω κι έξω.

Ένα υγειές πρόγραμμα σίτισης πρέπει να περιλαμβάνει μία μερίδα κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, μία μερίδα λευκού κρέατος, δύο μερίδες ψαριού, δύο μερίδες οσπρίων και μία μερίδα λαδερό. Τα υπόλοιπα εφτά γεύματα κανονικά πρέπει να είναι σκέτη σαλάτα, με ελάχιστη πρωτεΐνη (μια φέτα του τοστ τυρί, μια κονσέρβα τόνο νερού ή δύο αυγά). Εμείς στο Σπίτι Μας μας αρέσει να τρώμε λίγο παραπάνω όσπριο είναι η αλήθεια. Βολεύει κι από πλευράς χρόνου, αν εννοείτε τι εννοώ.

Λοιπόν, η πρόβλεψη για την εβδομάδα μεταξύ 27 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου είναι η εξής:



Δευτέρα

Μεσημεριανό: Σπανακοπρασόπιτα, Βραδινό: Μανιτάρια στιφάδο

Τρίτη

Μεσημεριανό: Σπιτικό Club Sandwich, Βραδινό: Μπέργκερ βακαλάου και χόρτα

Τετάρτη

Μεσημεριανό: Χόρτα σαλάτα, Βραδινό: Φασολάκια λαδερά

Πέμπτη

Μεσημεριανό: Φασολάκια λαδερά, Βραδινό: Γλυκόξινο κοτόπουλο με ρύζι

Παρασκευή

Μεσημεριανό: Ντάκος, Βραδινό: Ρεβίθια σούπα

Σάββατο

Μεσημεριανό: Πέρκα ψητή με κουνουπίδι γιαχνί, Βραδινό: Ρεβίθια σούπα

Κυριακή

Μεσημεριανό: Μοσχάρι κατσαρόλας με καρότα, Βραδινό: Ντοματοσαλάτα

Οπότε σήμερα θα χρησιμοποιήσουμε μισό κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου που περίσσεψαν από την προηγούμενη εβδομάδα και ωραία λευκά μανιτάρια, φρεσκότατα. Και θα φέρει κι ο καλός μου τραγανό φρέσκο χωριάτικο ψωμί και θα την κάνουμε ταράτσα. Τη συνταγή την είχα ξανανεβάσει παλιότερα.
Από αύριο οι συνταγες θα αρχίσουν να ρέεουν. Καθημερινά. Μαζί κι ένας απολογισμός της προηγούμενης ημέρας. Το μόνο που θ' αργίσει λίγο είναι οι φωτογραφίες. Πάντοτε ήταν η Αχίλλειος πτέρνα ετούτου του ιστολογίου, άλλωστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: