Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Κουνουπίδι γιαχνί

Δύο φαγητά αγαπάω μέχρι θανάτου: τις φακές και το τηγανητό κουνουπίδι.

Κι ενώ τις πρώτες μπορώ να τις απολαύσω με όλους τους νόμους της διαιτητικής, το δεύτερο δε γίνεται, τα τηγανητά είναι το πρώτο πράγμα που κόβεις όταν πρέπει να ρεγουλάρεις την υγεία σου.

Αλλά όπως ξέρετε πλέον, είμαι πολυμήχανο παιδάκι. Και θα φάω το κουνουπίδι μου γιαχνιστό. Με φέτα και φρυγανισμένο ψωμί και με την σάλτσα του να ποταμίζει στο πιάτο, γιατί αν έχει μόνο μία κουταλιά της σούπας λάδι για κάθε μερίδα, έχω κάθε δικαίωμα να το κάνω αυτό.

Στο Σπίτι Μας, δεν ξέρω αν σας το 'χω πει, τα γιαχνιστά τα τρώμε σε πιάτο της σούπας.



Κουνουπίδι γιαχνί

Μερίδες: 4

Χρόνος: 1 ώρα

Υλικά:

1 κουνουπίδι μέτριο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 πατάτες μεγαλούσικες
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
4 κουταλιές της σούπας λάδι
Αλάτι, μαύρο πιπέρι τριμμένο, πάπρικα γλυκιά



Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε το σκόρδο. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα τέσσερα ή κυδωνάτες.

2. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα ανακατεύουμε να ροδίσουν. Προσθέτουμε τις πατάτες και τις φέρνουμε δυο γύρες, να λαδωθούν καλά.

3. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και κλείνουμε με το καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 (με μέγιστο το 3) και αφήνουμε τις πατάτες να μαλακώσουν.

4. Όταν σωθεί το νερό, ανακατεύουμε τον πελτέ ντομάτας με δύο ποτήρια νερό και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Το αφήνουμε να πάρει τρεις τέσσερις βράσεις.

5. Πλένουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μπουκετάκια. Προσθέτουμε τα μπουκετάκια στην κατσαρόλα με το κοτσάνι προς τα κάτω, να είναι βουτηγμένο στη σάλτσα. Δεν πειράζει αν η κορφή του μπουκέτου προεξέχει.

6. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Δεν πρέπει υπό καμία κυβέρνηση να βάλουμε κουτάλι μέσα στην κατσαρόλα. Για να το ανακατέψουμε, ταράζουμε την κατσαρόλα με κυκλικό τρόπο, όπως κάνουμε με το στιφάδο. Έτσι το κουνουπίδι θα κρατήσει το σχήμα του και δε θα γίνει πουρές. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, βρέχουμε τις κορφές από τα μπουκετάκια με τη σάλτσα, χωρίς να τις παραβράσουμε.

7. Βράζει έτσι για περίπου 15 λεπτά χωρίς το καπάκι, για να πήξει το ζουμάκι του.

8. Σερβίρουμε με φέτα και χωριάτικο ψωμί.



Αν και το κουπουπίδι δεν είναι από τα πλεόν μυρωδάτα φαγητά του κόσμου, ετούτη η συνταγή, παρά που δεν έχει κάποιο μυρωδικό, καταφέρνει να σπάσει τη μονοκόμματη μπόχα του σε πολύπλοκες λιγουρευτικές ευωδιές. Ενδώστε δίχως τύψεις. Κάνει καλό να ενδίδουμε πού και πού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: