Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Πρόβλεψη εβδομάδας - Ντομάτες προβενσάλ με παρμεζάνα

Είναι κι αυτά τα ονόματα.

Όλο φίρλιζες και φιούμπες. Όλο νάζι και καμάρι. Λες και σημαίνουν κάτι περισσότερο από "ντομάτες, τυρί, ψωμί, μυρωδικά, στο φούρνο".

Προβενσάλ, σου λέει ο άλλος. Ή "ζεστή σαλάτα ντομάτας, με μυρωδικά της Προβηγκίας και Παρμετζιάνο Ρετζιάνο". Χάρηκα πολύ. Όπως είπε κάποτε κι ο Κωνσταντίνου, δε θέλω να το μάθω, θέλω να το τρώω.

Τακτικά, αν είναι δυνατόν.

Πρόβλεψη για την εβδομάδα μεταξύ 24 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου:



Δευτέρα

Μεσημεριανό: Χορτόπιτα, Βραδινό: Φασολάδα

Τρίτη

Μεσημεριανό: Σάντουιτς με Μεζεδάκι Θαλασσινών, Βραδινό: Φασολάκια γιαχνί

Τετάρτη

Μεσημεριανό: Φασολάκια γιαχνί, Βραδινό: Σαλάτα φακής με τζίντζερ

Πέμπτη

Μεσημεριανό: Σαλάτα φακής με τζίντζερ, Βραδινό: Κοτόπουλο με λαχανίδες κοκκινιστές

Παρασκευή

Μεσημεριανό: Λαχανίδες κοκκινιστές, Βραδινό: Πέρκα ψητή με ρυζότο μυρωδικών

Σάββατο

Μεσημεριανό: Γκούλας*, Βραδινό: Γκούλας ορφανό

Κυριακή

Μεσημεριανό: Μακαρονόπιτα, Βραδινό: Σύβραση με φυστικοβούτυρο και σέσκουλα







Ντομάτες προβενσάλ με παρμεζάνα

Μερίδες: 4

Χρόνος: 30 λεπτά

Υλικά:

4 μεγάλες και πολύ ώριμες ντομάτες
8 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
8 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας άνιθο
2 κουταλιές της σούπας πέστο βασιλικού
Αλάτι, μαύρο τριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

1. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τις ντομάτες, ώστε να πάρουμε μια θρυψαλιαστή γέμιση. Αφήνουμε κατά μέρος, να ενωθούν τα αρώματα.

2. Πλένουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε παράλληλα στο κοτσάνι τους και τις αδειάζουμε από τους σπόρους. Αφαιρούμε το κοτσάνι και τις αλατοπιπερώνουμε.

3. Βάζουμε τις ντομάτες σε αντικολλητικό ταψί και τις γεμίζουμε με το μίγμα τυριού. Ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 15 λεπτά ή ως να αρχίσει να ξεροψήνεται η γέμιση.

4. Σερβίρουμε ζεστές, ως συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι ή σαν ζεστή σαλάτα.

Μαλακή, ζαχαρωμένη από την ωριμάδα της ντομάτα, στην ίδια μπουκιά με την οξεία γεύση της παρμεζάνας και την τραγανή κρούστα από την ψημένη φρυγανιά και το εκρηκτικό άρωμα του βασιλικού. Και πες το όπως θες εσύ, εγώ το λέω απόλαυση.


*Κάποιος, ονόματα δε λέμε, Παναγής το επίθετο, ζήτησε γκούλας. Για να δούμε, θα το αντέξει όταν έρθει εκείνη η ώρα;



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Ευθυμία,

Συγχαρητήρια για το blog σου και τις εμπνευσμένες γαστρονομικές προτάσεις!

Βλέπουμε οτι έχεις πολλές και ενδιαφέρουσες συνταγές και θα θέλαμε να σου παρουσιάσουμε το http://www.psaksesintages.gr, μία ιστοσελίδα στη οποία οι χρήστες μας έχουν τη δυνατότητα να ψάχνουν ανάμεσα σε περισσότερες από 30.000 συνταγές από τα πιο δημοφιλή ελληνικά blogs και sites.

Στο Psaksesintages.gr έχουμε επίσης δημιουργήσει το τμήμα TOP BLOGS ΣΥΝΤΑΓΩΝ, μία λίστα με τα πιο δημοφιλή blogs στην οποία μπορείς κι εσύ να προσθέσεις το δικό σου.

Οι επισκέπτες μας θα μπορούν να ψάχνουν συνταγές στη σελίδα μας δημιουργώντας υψηλά επίπεδα επισκεψιμότητας για τα blogs που είναι εγγεγραμμένα.
Και το καλύτερο είναι οτι εσύ δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τίποτα γιατί στο Psaksesintages.gr τα πάντα είναι δωρεάν!

Το Psaksesintages.gr ανήκει σε μία μεγάλη οικογένεια με σελίδες συνταγών από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Χιλή, την Αμερική, την Πορτογαλία και πολλές άλλες χώρες!

Εσύ θα ήθελες να γίνεις μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας;

Μπορείς επίσης να μας βρεις στο www.facebook.com/Psaksesintages και στο www.twitter.com/psaksesintages

Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σου. Είμαστε στη διάθεσή σου για οτιδήποτε χρειαστείς!

Με εκτίμηση
Απόστολος Ζέρβας
info@psaksesintages.gr