Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Κοτόπουλο με λαχανίδες

Ω, πόσο θα 'θελα να 'σασταν εδώ τώρα..

Έχει τσιγαριστεί ένα κοτοπουλάκι, μπουκίτσες, καθαρισμένο, σε κρεμμύδι και σκόρδο κι ο τόπος ευωδιάζει. Έχει σβηστεί με κρασί κι έχει παρφουμαριστεί με μαύρο πιπέρι, κουρκουμά και σουμάκι. Κι ύστερα έπεσαν πάνω του απαλές σαν νιφάδες χιονιού ένα μάτσο ψιλοκομμένες λαχανίδες. Και δυο πατατούλες κυδωνάτες, πάντα οι πατατούλες υποστηρίζουν στα στιβαρά τους μπράτσα ένα φαγητό.

Κι αφού όλο αυτό μαλάκωσε κι αφράτεψε, λούστηκε στην αψάδα τις μουστάρδας και του λεμονιού. Και περιμένω να κρυώσει για να μην τσουρουφλιστώ και μου τρέχουνε τα σάλια.

Κι όσο σκέφτομαι ότι οι λαχανίδες είναι φαΐ της Κατοχής, τόσο μου 'ρχεται να βάλω τις φωνές.


Κοτόπουλο με λαχανίδες

Μερίδες: 4

Χρόνος: 45 λεπτά

Υλικά:

4 στήθη κουτόπουλο, χωρίς πέτσα ή κόκκαλα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 1 φλιτζάνι κρασί
Αλάτι, μαύρο πιπέρι τριμμένο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς (κιτρινόρριζα)
1 κουταλάκι του γλυκού σουμάκι
1 κιλό λαχανίδες
2 μεγάλες πατάτες
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Χυμός ενός λεμονιού


Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε το σκόρδο. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο,. τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι, να ροδίσει καλά.

2. Πλένουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μπουκίτσες. Τις ρίχνουμε λίγες-λίγες μέσα στην κατσαρόλα, να ροδίσουν. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά και σουμάκι.

3. Πλένουμε τις λαχανίδες, τις κόβουμε όπως το σπανάκι για το σπανακόρυζο και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Περιμένουμε να μαραθούν γυρίζοντάς τες απαλά με ξύλινη κουτάλα.

4. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στα τέσσερα. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε και δύο φλιτζάνια νερό και κλείνουμε το καπάκι.

5. Μόλις οι πατάτες μαλακώσουν καλά, προσθέτουμε τη μουστάρδα και το λεμόνι και το ανακατεύουμε να πάει παντού. Το αφήνουμε να πάρει μία βράση και σερβίρουμε αμέσως.



Ούτε και ξέρω γιατί κάθομαι και σας μιλάω αυτή τη στιγμή. Τσιμπολογάω μια φρατζόλα φρέσκο χωριάτικο ψωμί κι αν είχα γένια θα τα μαδούσα. Μα δε γίνεται να κρυώσει λίγο πιο σύντομα; Ε;







Δεν υπάρχουν σχόλια: