Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Bangers and Mash

Διότι και η γηραιά Αλβιών έχει τη δική της παραδοσιακή κουζίνα.

Κάθε φορά που μιλάμε για ξένες κουζίνες σκεφτόμαστε τη γαλλική, την ιταλική, τη μεξικάνικη, την κινέζικη, την ινδική, την ταϊλανδέζικη. Αλλά ποτέ την αγγλική. Όχι ότι δεν υπάρχουν λόγοι γι' αυτό (λόγοι που έχουν κυρίως να κάνουν με τη σύγκριση με την ελληνική), αλλά είναι κρίμα να περιορίζουμε τους γευστικούς μας ορίζοντας γιατί γενικά και αόριστα, "η αγγλική κουζίνα δεν υπάρχει". Υπάρχει και παραϋπάρχει και μάλιστα κουβαλάει επάνω της μεγάλο μέρος της ιστορίας της χώρας.

Όπως τα περίφημα Bangers and Mash, μικρά λουκάνικα σιγομαγειρεμένα με κρεμμύδια στο ζωμό τους πάνω σε ένα στρώμα από παχύ βελουδένιο πουρέ. Ένα φαγητό καθ' όλα φυσιολογικό θα μου πείτε. Και θα σας συμπληρώσω, ένα φαγητό που το έφτιαχναν κυρίως κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι χασάπηδες αραίωναν τον κιμά με νεράκι, με αποτέλεσμα τα λουκάνικα πολλές φορές να σκάνε μέσα στην κατσαρόλα με ένα δυνατό ΜΠΑΝΓΚ!

Bangers. Αυτά που κάνουν ΜΠΑΝΓΚ. ΚΑΙ στους γευστικούς σου κάλυκες.



Bangers and Mash
Πουρές με μοσχαρίσια λουκάνικα σε σάλτσα ψητού

Πηγές: κάποια τηλεοπτικά σόου (όπως το Diners, Drive-Ins and Dives), τα οποία παρακολούθησα χωρίς να κρατήσω σημειώσεις. Άλλωστε η συνταγή είναι πολύ εύκολη κι απλή για να χρειαστεί να την κρατήσεις κάπου γραμμένη


Μερίδες: 4

Χρόνος: 45 λεπτά

Υλικά:

για τη σάλτσα με τα λουκάνικα:
1 κιλό λουκάνικα μοσχαρίσια
1 μεγάλο κρεμμύδι
125 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλυτζάνι κόκκινο κρασί ή μπύρα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι, μαύρο πιπέρι τριμμένο


για τον πουρέ:
1 κιλό πατάτες
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο Κερκύρας
1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι, λευκό πιπέρι τριμμένο





Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε τον πουρέ: Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κύβους. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τις πατάτες. Τις αφήνουμε να βράσουν ως να μαλακώσουν, περίπου 20 λεπτά.

2. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις λυώνουμε με το ειδικό εργαλείο ή περνώντας τες από μύλο του πουρέ. Ξαναβάζουμε τον πουρέ στην κατσαρόλα και τον επιστρέφουμε στη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε να λυώσει και να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε το γάλα, μια κουτάλα του σερβιρίσματος τη φορά, ανακατεύοντας κάθε φορά να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε το λευκό πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και του δίνουμε μια βράση, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην πιάσει. Μόλις σχηματιστούν οι πρώτες φουσκάλες στον πουρέ, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

3. Ετοιμάζουμε τα λουκάνικα: Όσο βράζουν οι πατάτες ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το λυώνουμε. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα λουκάνικα ολόκληρα, χωρίς λιπαρή ουσία. Τα ψήνουμε έτσι για περίπου 7 λεπτά από κάθε πλευρά, να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα κόβουμε σε κομμάτια περίπου 5 εκατοστών.

4. Στο τηγάνι με το λίπος από τα λουκάνικα ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα λουκάνικα και σβήνουμε αμέσως με το κρασί. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε μισό ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε τη σάλτσα στη φωτιά να μελώσει, περίπου 10 με 15 λεπτά.

5. Σερβίρουμε τον πουρέ με τα λουκάνικα και την σάλτσα. Συνοδεύουμε με μια ωραία ξυδάτη μαρουλοσαλάτα.





Δύο τινά: πρώτον ο ορθός τρόπος βρασίματος της πατάτας είναι να την πλύνεις καλά και να τη βράσεις ολόκληρη, και να την ξεφλουδίσεις μετά, βρασμένη. Ωστόσο ο τρόπος αυτός είναι κάπως αργός κι εγώ βιαζόμουν. Δεύτερον, η κρέμα γάλακτος και ο πελτές δεν είναι μέρος της αρχικής συνταγής. Αλλά και πάλι μου είχαν περισσέψει και σιχαίνομαι να πετάω φαγητό.







Δεν υπάρχουν σχόλια: