Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Γκούλας

Πριν από μερικές μέρες -μπορεί και μήνα ολόκληρο- κάποιος καλός φίλος αναρωτήθηκε διαβάζοντας το μπλογκ: "γκούλας;"

Κι επειδή εγώ δε χαλάω χατήρι κανενός, γκούλας. Ουγγαρέζικο όμως, έτσι;



Γκούλας

Μερίδες: 4

Χρόνος: 3 1/2 ώρες

Υλικά:

750 γραμμάρια μοσχάρι άπαχο
1 μεγάλο κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
4 μεγάλα καρότα
4 μεγάλες πατάτες
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
2 κουταλιές της σούπας πάπρικα καπνιστή
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μαυροκούκι (ή νιτζέλα ή κάραγουεϊ)
1 κουταλάκι του γλυκού ματζουράνα
2 κουταλιές της σούπας πελτές ντομάτας
αλάτι





Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το λυώνουμε στην πρέσα. Καθαρίζουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια, περίπου 3 εκατοστά σε διάμετρο. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγαλούτσικους κύβους, περίπου 3 εκατοστά διάμετρο. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες.

2. Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε κύβους περίπου 3 εκατοστά σε διάμετρο.

3. Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το λάδι και καβουρδίζουμε το κρέας, να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε σε πιάτο και το κρατάμε κατά μέρος.

4. Στο ζωμό του κρέατος ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας πάρπικα και την ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα, να καβουρδιστεί. Μόλις αρχίσει να μυρίζει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τις πιπεριές.

5. Ρίχνουμε πάλι πίσω στην κατσαρόλα το κρέας, προσθέτουμε αλάτι, το μαυροκούκι και δύο ποτήρια νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει, με το καπάκι της κατσαρόλας κλειστό για περίπου 2 ώρες, φροντίζοντας να μη σωθεί το νερό του και να μην κολλήσει.

6. Όταν το κρέας έχει βράσει, προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα, τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό, την υπόλοιπη πάπρικα και τη ματζουράνα. Βράζουμε για μισή ώρα ακόμη, να μαλακώσουν τα λαχανικά και να σωθεί κάπως το ζουμί. Η ουγγαρέζικη παραλλαγή του γκούλας είναι πηχτή σάλτσα κι όχι σούπα.

7. Σερβίρουμε με βραστές μπουλέτες για να πιουν το ζουμάκι του και μια πράσινη σαλάτα. Αντί για μπουλέτες, όπως είναι η ελληνική απόδοση της λέξης knedlyki (είναι τσέχικη λέξη αυτή, σφαίρες από βραστή ζύμη ψωμιού, dumpling στα αγγλικά), μπορούμε να βολευτούμε με μπόλικη ψίχα από λευκό ψωμί ή με την ουγγαρέζικη παραλλαγή, τα nokedli, που είναι χειροποίητα ζυμαρικά με αυγό, σαν χυλοπιτάκια με αυγά. Ορχήστρα βιολιών να παίζει παθιάρικα τσάρντας στο background προαιρετική.



Το αυθεντικό γκούλας βέβαια, που μυρίζει ουγγαρέζικα βοσκοτόπια και βαρβατίλα ευρωπαϊκή, αντί για ελαιόλαδο έχει ένα κομμάτι λαρδί κομμένο σε κύβους. Εμείς στο Σπίτι Μας, επειδή δεν αγαπάμε ιδιαίτερα το τετραπλό by-pass και τα χάπια για την πίεση, λέμε να μείνουμε στο λαδάκι του Θεού και να αφήσουμε το λαρδί του Σατανά για άλλες, παλαιότερες και πιο θερμιδικά απαιτητικές εποχές.







Δεν υπάρχουν σχόλια: