Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Πρόβλεψη εβδομάδας - Μανιτάρια γεμιστά με τόνο

Φυσικά και άλλαξα γνώμη.

Είχα προβλέψει μια ωραία σούπα με τα μανιτάρια μου, σαν κι αυτή, που την αγάπησα παράφορα όταν την πρωτοέφτιαξα. Αλλά υπάρχουν και ανάγκες, όπως ας πούμε η ανάγκη για πρωτεΐνη μετά το γυμναστήριο. Ανάγκη που δεν την έχεις προβλέψει, γιατί ήρθε το πρόγραμμά σου άνω κάτω κι έχεις ήδη ξεμείνει από πρωτεΐνη Κυριακάτικα.

Το μανιτάρι σκέτο μπορεί να μη σε καλύπτει, αλλά αν το γεμίσεις με τόνο; Και το συνοδέψεις με μανιτάρι εξίσου γεμιστό, με ζυμαρικό;

Πρόβλεψη για την εβδομάδα μεταξύ 17 και 23 Μαρτίου:



Δευτέρα

Μεσημεριανό: Ντάκος κρητικός με γιδοτύρι, Βραδινό: Φασολάδα

Τρίτη

Μεσημεριανό: Σάντουιτς με κατίκι Δομοκού, Βραδινό: Πουρές με μοσχαρίσια λουκάνικα σε σάλτσα ψητού

Τετάρτη

Μεσημεριανό: Πουρές με σάλτσα ψητού, Βραδινό: Κοτόπουλο κοκκινιστό με μακαρόνια

Πέμπτη

Μεσημεριανό: Μακαρόνια με σάλτσα, Βραδινό: Σύβραση με φυστικοβούτυρο και ρύζι

Παρασκευή

Μεσημεριανό: Φασολάδα, Βραδινό: Τονοσαλάτα

Σάββατο

Μεσημεριανό: Φακές, Βραδινό: Χορτόσουπα με τραχανά

Κυριακή

Μεσημεριανό: Παγκάσιος με καρότα, Βραδινό: Κρέπες με τυρί







Μανιτάρια γεμιστά με τόνο

Μερίδες: 2

Χρόνος: 45 λεπτά

Υλικά:

4 μεγάλα μανιτάρια Portobello
1 μεγάλο κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
4 λιαστές ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη ή καπαρόφυλλα
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο φρέσκο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κονσέρβα τόνο σε νερό (180 γραμμάρια)


Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το γκρίλ στους 250 βαθμούς. Πλένουμε τα μανιτάρια, αφαιρούμε το κοτσάνι τους και με ένα κουτάλι αφαιρούμε και όσες περισσότερες μπορούμε από τις μαύρες ίνες στο εσωτερικό τους. Τα βάζουμε σε αντικολλητικό ταψάκι, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά, αναλόγα με το μέγεθός τους.

2. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε. Πλένουμε τα φύλλα του δυόσμου και τα ψιλοκόβουμε. Στραγγίζουμε τις λιαστές ντομάτες από το πολύ λάδι και τις κόβουμε ζυλιέν, σε μπαστουνάκια. Αν χρησιμοποιούμε καπαρόφυλλα, τα κόβουμε κι αυτά ζυλιέν.

3. Σε ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο, να σκουρύνουν. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και την κάπαρη. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε ένα ποτήρι νερό. Μόλις η σάλτσα ψηθεί και δέσει, προσθέτουμε τον τόνο θρυματισμένο και το δυόσμο. Ανακατεύουμε πολύ καλά, το αφήνουμε να πάρει μια και μόνο βράση και το κατεβάζουμε από τη φωτιά αμέσως, αλλιώς ο τόνος θ' αρχίσει να βρωμάει ψαρίλα.

4. Μοιράζουμε τη σάλτσα στα μανιτάρια. Επειδή γενικά η γέμιση πρέπει να είναι κάπως στεγνή, δε φοβόμαστε να την κάνουμε πυργάκια πάνω από κάθε μανιτάρι. Βάζουμε τα μανιτάρια και πάλι στο γκριλ, για περίπου 10 λεπτά ακόμη. Σερβίρουμε αμέσως, με ζυμαρικά ή ρύζι.





Κρατάω το μυστικό των μανιταριών των γεμιστών με ζυμαρικά για μια άλλη φορά. Έτσι, για να σας κρατήσω σε εγρήγορση. Α, και τις μαύρες ίνες του μανιταριού δεν τις πέταξα, τις κράτησα στην κατάψυξη. Πού ξέρεις τι μπορεί να αρτύσεις με αυτές και να του δώσεις άπειρο χρώμα και άρωμα...





Δεν υπάρχουν σχόλια: