Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Κολοκυθάκια γκρατινέ

Αν ξέρεις πέντε ορολογίες, μπορείς να αποκρυπτογραφήσεις σχεδόν όλη την μαγειρική μαγεία.

Πι-χι, "α λα" θα πει "με τον τρόπο του/της". "Ω ζου" θα πει "στο ζωμό του". "Ω γκρατέν" -κι όχι γκραντέν- θα πει "στο φούρνο με τυριά ή/και μπεσαμέλ".

Δε μας σκιάζουν οι ορολογίες, λέμε.



Κολοκυθάκια γκρατινέ

Πηγές: ανάγκη για κάτι γρήγορο και εύκολο


Μερίδες: 4

Χρόνος: 1 ώρα

Υλικά:

4 μεγάλα κολοκύθια
1 αυγό
250 γραμμάρια γραβιέρα Κρήτης
250 γραμμάρια διάφορα τυριά τριμμένα (ένα έτοιμο μείγμα 4 τυριών δε θα ήταν κακό)
αλάτι, μαύρο πιπέρι τριμμένο
4 λιαστές ντομάτες
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ ή κρέμα με μειωμένα λιπαρά
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο + 1 κουταλιά για το πυρέξ
3-4 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά




Εκτέλεση

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς, στον αέρα.

2. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες σε καρεδάκια. Πλένουμε τα κολοκυθάκια , κόβουμε λίγο τις ακρούλες τους και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Στον ίδιο χοντρό τρίφτη και στο ίδιο μπωλ τρίβουμε τη μισή γραβιέρα. Προσθέτουμε όλο το μειγμα τυριών, τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε καλά.

3. Σε ένα δεύτερο μπωλ χτυπάμε με το σύρμα το αυγό, και προσθέτουμε το γάλα (ή την κρέμα), ελάχιστο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύομε καλά.

4. Λαδώνουμε ελαφρά ένα μικρό πυρέξ και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Βάζυμε στο πυρέξ το μέιγμα κολοκυθιού-τυριών και το στρώνουμε με το κουτάλι. Περιχύνουμε με το μέιγμα αυγού-γάλακτος.

5. Τρίβουμε και την υπόλοιπη γραβιέρα στον ψιλό τρίφτη και καλύπτουμε με αυτήν την επιφάνεια των κολοκυθιών. Περιχύνουμε με το λάδι.

6. Το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για περίπου 40 με 50 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστό ως ορεκτικό ή ως συνοδευτικό για κεφτεδάκια.





Και βέβαια εμείς το φάγαμε ως ελαφρύ βραδυνό, σα σαλατούλα με μπόλικο τυρί. Αμαρτία, αλλά τι αμαρτία ε;







Δεν υπάρχουν σχόλια: