Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Μενού της Καθαράς Δευτέρας - Θράψαλα γεμιστά

Σήμερα δεν έχει πρόβλεψη του εβδομαδιαίου μενού.

Θα μου το επιτρέψετε αυτό, έτσι; Υπάρχει λόγος. Βλέπετε, η Καθαρά Δευτέρα ήταν μεγάλο γεγονός στο πατρικό μου. Δεν είχαμε συνήθως κόσμο, μεταξύ μας τη γιορτάζαμε, άντε να ερχόταν και κανένας θειός ή θειά. Αλλά σύμφωνα με τις επιταγές της παράδοσης, το τραπέζι μας ήταν πάντα στρωμένο, όλη την ημέρα, και πάντα γεμάτο με μικρά πιατάκια με καλούδια: τουρσιά, ταραμάδες, ελιές, όσπρια, ντολμαδάκια, λαδερά, θαλασσινά.

Και φυσικά, αυτή τη νοοτροπία την έφερα και στο Σπίτι Μας. Μαζί με δέκα άτομα καλεσμένους. Για το καλό, καταλαβαίνετε. Μόνο που όπως πάντα, έκανα ένα μικρό λάθος στους υπολογισμούς. Και περίσσεψε αρκετό φαγητό, όχι πολύ, αλλά αρκετό. Μαζί με αρτίσιμα πράγματα από την Κυριακή -μια μακαρονόπιτα, μια χορτοτυρόπιτα, που ήδη μπήκαν στην κατάψυξη.

Αντί λοιπόν για πρόβλεψη εβδομάδας, λέω να σας πάω μια βόλτα στο χτεσινό μας τραπέζι. Όχι για να ζηλέψετε, αλλά για να το βρείτε σαν πρόταση του χρόνου που θα γκουγκλάρετε "μενού Καθαράς Δευτέρας". Και μετά θα σας δώσω και τη συνταγή για το πιο αγαπημένο μου παιδικό απωθημένο: Θράψαλα γεμιστά.





Μενού της Καθαράς Δευτέρας 2014



Φασόλια Γίγαντες φούρνου με άνιθο

Θράψαλα γεμιστά (ακολουθεί η συνταγή)

Χταπόδι βραστό ξυδάτο

Ρυζότο με μελάνι σουπιάς

Χορτοπιτάκια

Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα

Κους-κους με καλαμάρια

Κεφτεδάκια θαλασσινών

Λουκάνικα θαλασσινών

Μεζεδάκι (πάριζα) θαλασσινών

Τουρσί ανάμικτο (κουνουπίδι, καρότο, σέλινο, ντομάτα, ραπάνι)

Βολβοί ξυδάτοι

Ταραμοσαλάτα

Λαγάνες







Θράψαλα γεμιστά με ρύζι

Μερίδες: 2

Χρόνος: 45 λεπτά

Υλικά:

4 μεγάλα θράψαλα
1 μεγάλο κρεμμύδι
4 σκελίδες σκόρδο
2 φλιτζάνια ρύζι μπασμάτι
50 γραμμάρια κουκουνάρι
αλάτι, μαύρο πιπέρι τριμμένο
4 κουταλιές της σούπας άνιθο ψιλοκομμένο
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο πάπρικα γλυκιά
1 μικρή ώριμη ντομάτα
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 κουταλιές τς σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού κεδροκούκουτσα (γιουνίπερο)



Εκτέλεση

1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα θράψαλα. Αφαιρούμε το "ξυλάκι" που έχουν για ραχοκοκκαλιά χωρίς να σκίσουμε τη σακούλα τους. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια.

2. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε. Ξεβγάζουμε το ρύζι δυο-τρεις φορές. Καβουρδίζουμε το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς καθόλου λίπος. Τρίβουμε τη ντομάτα στον τρίφτη αφαιρώντας σπόρια και φλούδια.

3. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, την τριμμένη ντομάτα, το ρύζι, το κουκουνάρι, τον άνιθο, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, τη σκόνη σκόρδου, την πάπρικα και μαύρο πιπέρι. Αλάτι βάλτε σύμφωνα με το γούστο σας, εγώ προτίμησα να βάλω περίπου 1 κουταλάκι του γλυκό κοφτό. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και μισό φλιτζάνι νερό.

4. Γεμίζουμε τα θράψαλα με το μείγμα και κλείνουμε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα.

5. Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάζουμε το υπόλοιπο λάδι να κάψει και τσιγαρίζουμε τα θράψαλα. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.

4. Αραιώνουμε τον πελτέ ντομάτας σε δύο ποτήρια νερό και τα πρσθέτουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι και τα κεδροκούκουτσα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσέχουμε να μην κολλήσουν ανακατεύοντας τακτικά.

4. Αφήνουμε να βράσουν περίπου μισή ώρα, με την κατσαρόλα ανοιχτή, να μαλακώσει το ρύζι και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε περιχύνοντας τα θράψαλα με τη σάλτσα τους και συνοδεύοντας με ντοματοσαλάτα και τουρσί.





Το παιδικό απωθημένο. Ήμουν δέκα στα έντεκα, πρώτη φορά στην Αλόννησο διακοπές κι η θεία μάς έφτιαχνε θράψαλα γεμιστά, στεγνά, χωρίς σάλτσα, για να τρώμε όταν πηγαίναμε στην παραλία. Το κύμα να πλατσουρίζει και στο χέρι μου ένα θράψαλο γεμιστό. Καλοκαίρι.

Σα να μύρισε λιγάκι καλοκαίρι, η άνοιξη είναι σίγουρα εδώ πάντως.



Δεν υπάρχουν σχόλια: